Włoskie calzone

Składniki

Składniki na 10 porcji:
CIASTO:
20 dag masła
50 dag mąki
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
jajko
cukier
łyżeczka soli
FARSZ:
czerwona papryka
3 pomidory
cukinia
2 cebule
łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
ziołowa mieszanka włoska
kilka listków świeżej bazylii
10 dag startego sera żółtego

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C.
CIASTO: Masło schłodź, mąkę przesiej, posiekaj z masłem. Dodaj resztę składników i szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 min do lodówki.
FARSZ: Paprykę, pomidory, cukinie i cebule pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz sporą ilością włoskiej mieszanki. Na koniec warzywa wymieszaj z posiekaną świeżą bazylią i żółtym serem.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm. Talerzem do zupy wykrawaj duże koła. Na każdym kładź porcję farszu, składaj na pół i dokładnie zlepiaj, robiąc na brzegach „falbanki”. Gotowe calzone ułóż na blasze i piecz ok. 20 min, aż ładnie się zrumienią.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: