Buraki ze śmietaną

Składniki

*50-60 dag dorodnych czerwonych buraków,
*łyżka mąki,
*pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany,
*sól,
*cukier,
*ocet winny
*lub sok z cytryny.

Przygotowanie

Buraki dokładnie wyszorować.
Ugotować w lekko osolonym wrzątku lub upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
Gdy ostygną, obrać ze i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Buraki doprawić do smaku solą i cukrem.
Mąkę wsypać do 3-4 łyżek zimnego wywaru z gotowania buraków lub do zwykłej, przegotowanej i ostudzonejwody.
Dokładnie wymieszać.
Połączyć z burakami,zagotować, często mieszając.
Następnie lekko ostudzić, dodać śmietanę.
Doprawić do smaku octem winnym lub sokiem z cytryny (ewentualnie ponownie solą i cukrem).
Smak tego dania można wzbogacić, dodając do buraków starte na tarce, surowe jabłka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: