Kurczak Tandoori

Składniki

70-80 dag piersi z kurczaka
sok z cytryny
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oleju
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta curry
szczypta chili
sól
ew. zmiażdżony ząbek czosnku

Przygotowanie

Kurczaka pokroić w sporą kostkę i dokładnie wymieszać z marynatą zrobioną z pozostałych składników (oprócz soli). Odstawić do lodówki na około 12 godzin.
MIęsko odsączyć z marynaty, ułożyć na blasze i piec 20 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni. Jeśli mięsko będzie pływać w zbyt dużej ilości sosu – odlać, jeśli zbyt się osuszy – od czasu do czasu smarować marynatą.
Zwiększyć temperaturę do 210-220 stopni i piec jeszcze około kwadransa. Można podczas pieczenia troszkę posolić mięsko i spryskać je odrobiną sosu sojowego.
Bardzo dobrze smakuje z kapustą pekińską w sosie vinaigrette albo sałatą i frytkami.

Ogólne zarysy przepisu pochodzą z Mojego Gotowania z lutego 2002, ale w przepisie oryginalnym był sok z dwóch cytryn, dwa ząbki czosnku i dwie łyżki sosu sojowego – kurczak powinien wtedy po upieczeniu być wyraźnie kwaśny. Którą wersję wybierzecie, pozostawiam Waszemu wyborowi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: