Bologneze smaczny i tani

Składniki

40 dag biodrowki
30 dag pieczarek
duża cebula
500 ml kartonik przecieru pomidorowego
sól, pieprz, ostra i słodka sproszkowana papryka
olej do smażenia
suszone zioła: oregano, bazylia
wywar instant – około 1 litra

Przygotowanie

Biodrówkę zmielić i usmażyć szybko na dużym ogniu, przyprawiając je na koniec. Mięso przełożyć do miseczki.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Dodać do niej pokrojone w plastry pieczarki, posolić je, popieprzyć i udusić.
Dodać mięso, wlać przecier pomidorowy, połowę wywaru, wsypać zioła do smaku i gotować na małym ogniu kilka godzin, w razie potrzeby uzupełniając wodą.
Gotowy, gęsty i aromatyczny sos podawać do makaronu spagetti. Najlepiej wszystko posypane drobno startym parmezanem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: