ryż z jabłkami dietetyczny,aromatyczny i prosty

Składniki

torebka ryżu brązowego
mleko chude (ok 1 szklanki)
łyżeczka oliwy z oliwek
2 duże słodkie jabłka
kilka rodzynek
jogurt mały jabłkowy (ja dodaję jogobellę light ;))
cynamon
ewent. odrobina soli, aromat waniliowy

Przygotowanie

ryż ugotować w wodzie z mlekiem (w torebce, 35 min); wodę z mlekiem można odrobinę posolić, dodać kroplę armoatu waniliowego… jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, dusić na oliwce na patelni pod przykryciem do miękkości, pod koniec doprawić cynamonem i ewent. cukrem waniliowym (żeby się nie przypiekły można odlać w trakcie duszenia małą ilością wody z mlekiem od ryżu) farsz jabłkowy z mieszać z ryżem, dodać jogurt i gotowe

kalorie: ok 650-700, białko: ok 15 g, błonnik pokarmowy: conajmniej 10 g (wartości dla całej porcji)😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: