Hot wings – kurczak w chrupiącej panierce z płatków

Składniki

pierś z kurczaka, skrzydełka, dowolne elementy kurczaka, które chcesz zrobić w chrupiącej panierce,
mąka,
1 jajo,
ostre przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, chili, czosnek z młynka, bazylia, oregano etc.
płatki kukurydziane,
olej.

Przygotowanie

1. Pierś z kurczka kroimy w małe kawałki, około 7-10 cm.

2. Trochę mąki wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy wszelakie, mieszamy.

3. Jajo wbijamy do drugiej miski, roztrzepujemy, dodajemy przyprawy wszelakie.

4. W trzeciej misce płatki kukurydziane rozbijamy na drobno tłuczkiem do ziemniaków.

5. Kawałki kurczaka obtaczamy w mące z przyprawami, w jaku z przyprawami, a potem w płatkach.

6. Do rozgrzanego rondla wlewamy ok. 1/2 butelki oleju, rozgrzewamy mocno i wrzucamy po kilka kawałków panierowanego kurczaka. Smażymy aż do zezłocenia się płatków (2-3 min.)

KONIEC🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: