Latwy pierniczek

Składniki

170 g cukru
1 op. cukru waniliowego
szczypta cynamonu
300 g maki
1 male op. proszku do pieczenia
3 lyzki kakao
1 op. przyprawy do piernikow lub uzyc wlasnej mieszanki
250 ml mleka
150 g masla
3 lyzki miodu
4 jajka

Przygotowanie

1. Cukier, wanilie, cynamon, proszek do pieczenia, make, orzechy, kakao i przyprawe do piernikow wymieszac.

2. Podgrzac mleko, ale nie zagotowac i dodac maslo i je rozpuscic. Lekko ostudzic a nastepnie dodac do mieszanki z pkt. 1 i szybko wymieszac. Wtedy dodac jajka i miod. Ciasto powinno miec konsystencje serka homogenizowanego.

3. Ciasto przelozyc do natluszczonej formy lub wylozonej papierem i piec ok. 25 minut w 200°C.

Pierniczek ten jest wilgotny i taki pozostaje nawet na nastepny dzien.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: