Kiełbaski piwoszka

Składniki

chude kiełbaski, np. śląskie
tyle plastrów boczku wedzonego, ile kiełbasek
jasne piwo
ziarna jałowca (ok. 10)
ziele angielskie
pieprz, sól
olej

Przygotowanie

Każdą kiełbaske owinąć plastrem wedzonego boczku, spiąć wykałaczkami, żeby się dzieło nie rozpadło. Włożyć do głebokiego naczynia, zalać piwem, wrzucić rozgniecione ziarna jałowca i ziela angielskiego, sól, pieprz i kilka łyżek oleju. Przykryć, wstawić do lodówki i zostawić na dobę.
Potem pakować na grilla i cierpliwie czekać aż zrobi sie rumiane, gorące i chrupiące. Można podczas pieczenia polewać odrobiną piwska, w którym wszystko się moczyło.

Rady:
Kiełbaski można odrobine ponacinać, rozłożą się ładnie pod wpływem temperatury.
Do kiełbasek najlepszy jest sos diabelski, uch!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: