Pani Walewska od Izy

Składniki

4,5 szklanki mąki
margaryna
4 łyżki śmietany
szklanka cukru ( z tego po 2 łyżki do białek )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
6 białek ( ubić po trzy odzielnie z cukrem )
40 dag orzechów włoskich
1/2 kostki masła EXTRA ( można dać całą )
puszka mleka skondensowanego słodzonego
powidła

Przygotowanie

Puszkę mleka gotować 2 godziny na małym ogniu.
Zagnieść kruche ciasto z : mąki, margaryny, żółtek, śmietany, proszku do pieczenia i cukru.Podzielić na 2 części.Jedną część wyłożyć do blachy, na ciasto wyłożyć połowę powideł ( ok 3 łyżek ), ubitą pianę z 3 białek z 2 łyżkami cukru a na pianę sypiemy połowę posiekanych orzechów. Upiec na złoty kolor ( 180stopni – 40 min. ) To samo zrobić z drugim plackiem.
Utrzeć masło i stopniowo dodawać wystudzony karmel z puszki.( miksujemy na najniższych obrotach miksera ).Wystudzony placek smarujemy kremem i przykrywamy drugim.
SMACZNEGO!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: