Pod-udka faszerowane

Składniki

– Udka lub podudzia kurczaka
– ok. 6 pieczarek
– 10dag kapusty kiszonej
– kilka grzybków suszonych
– mała cebulka
– bułka tarta
– pieprz, sól
– tymianek, majeranek, papryka słodka
– olej, masło
– igła z nitką lub kilka wykałaczek

ewentualnie:
– jajko
– mleko
– bułka tarta
– przyprawy ziołowe

Przygotowanie

* Kapustę udusić do miękkości razem z grzybami w niewielkiej ilości wody (ale bez przesady – przypalona kapusta śmierdzi BARDZO), należy pilnować wilgotność w garnku😉

* Na niedużej ilości masła podsmażyć poszatkowaną cebulkę i pokrojone drobno pieczarki (polecam mimo wszystko masło, podkreśla smak zarówno grzybów jak i cebulki)

* Gdy już kapusta jest miękka odlewamy niepotrzebną wodę – najprostszy i najmniej brudzący sposób to wstawienie dużego sitka do zlewu i wrzucenie do tegoż sita całej kapusty razem z grzybami. Teraz już tylko wystarczy odcisnąć soki i wymieszać w misce kapustę razem z pieczarkami i cebulką.

* Zawartość miski przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wymieszać z kilkoma łyżkami bułki tartej, aż do uzyskania w miarę zwartej konsystencji. Posolić i popieprzyć do smaku.

* Udka lub podudzia umyć pod letnią wodą. Przytrzymać kość przy biodrze lub stawie i mozolnie, powoli, dokładnie ściągać, nacinać i odrywać kość tak by nie rozerwać mięsa wokół niej. Delikatnie i powoli w jakieś 20 minut za pierwszym razem powinno wyjść. Należy też uważać by nie rozerwać skóry przy najwęższej części pod-udka. Ja na przykład zostawiłam mały kawałek kości, by nie było luki, a resztę odcięłam.Można też całkiem wyluzować pod-udka i zaszyć najwęższy koniec.

* Gdy już pod-udka są wyluzowane i zrelaksowane, wkładamy w nie farsz, wpychamy palcem, łyżką, końcem od widelca… Czym wygodniej.

* Zabezpieczamy szersze końce pod-udzi zszywając je lub spinając wykałaczką. Polecam jednak zszyć dokładnie. Teraz tylko należy uformować udka, które pewnie będą trochę zdeformowane od upychania w nie farszu.

* Teraz mięso smarujemy delikatnie olejem, posypujemy przyprawami, masujemy. Najlepiej byłoby odstawić je na przynajmniej godzinę do lodówki. Jeśli tego nie zrobimy, nic takiego się nie stanie

* Wkładamy mięso do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i do rozgrzanego piekarnika na jakąś godzinę.

W wersji ewentualnej możemy napakowane farszem pod-udka obtoczyć w panierce i podsmażyć na głębokim oleju, po czym wrzucić do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na 30-40 minut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: