Barszcz ukraiński- Renaty

Składniki

woda 2,5 l
1 porcja rosołowa
włoszczyzna 250g
buraki 300g
kapusta włoska lub biała 200g
fasolka biała (mała puszka)
koncentrat pomidorowy ok20- 30 g
ziemniaki 300g
kwas buraczany (z butelki) 300ml
śmietana 125 ml (12%)
mąka pszenna 20g
1 cytryna
ziele angielskie, liśc laurowy
só,l pieprz,

(ps. Postaram sie kiedyś dołączyć zdjęcie/a )

(Przepis pochodzi od mojej byłej nauczycielki p. Renaty)

Przygotowanie

Buraki ugotowac w mundurkach- odcedzić (wodę wylać),
Obrać buraki i zetrzeć na tarce z duzymi oczkami

Ugotować wywar mięsno-jarski z zielem angielskim i listkiem laurowym

Warzywa wyjąć i pokroiś włoszczyznę i miesko w kostkę (odstawić)

Dodać do wywaru obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i poszatkowaną kapustę+ buraki (starte na duzych oczkach)+
fasolę i gotowac do miękości.

Dodać kwas buraczany+ włoszczyznę i miesko pokrojone w kostkę+sok z cytryny (dodać sok z pół cytryny w razie koniecznosci doprawić resztą)+sól, pieprz+koncentrat pomidorowy
(w razie konieczności jeszcze doprawić)

W małym naczyniu zmieszać śmietanę z mąka pszenną (tj.zawiesina) i wlać do zupy-zamieszać- i jeszcze chwilkę zagowotać (ok.5min) aby sie zagęsciła.

Smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: