Kurczak na winie w sosie śmietanowo-kurkowym

Składniki

500 gram piersi z kurczaka
500 gram kurek
2 cebule drobno posiekane
szklanka białego wina półwytrawnego
sól, pieprz
500 ml śmietany kremówki
natka pietruszki
masło do smażenia

Przygotowanie

Na dwóch patelniach rozpuścić masło. NA jedno patelnie wrzucić pokrojone w niezbyt grube paski pierś z kurczaka i podsmażyć i odstawić na bok. Na drugą patelnie wrzucamy cebulkę i podsmażamy do czasu aż będzie szklista. Następnie wrzucamy umyte kurki i dusimy przez kilak minut. Dorzucamy do grzybów podsmażonego kurczaka i wlewamy wino. Dusimy do czasu odparowania prawie większości sosu. Następnie zalewamy wszystko śmietaną i dusimy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Po wyłożeniu na talerz można posypać posiekaną natką.

Danie jest rewelacyjne. Ten przepis wykorzystałem do zrobienia na kolację, na której się zaręczyłem….😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: