Kotlety z kaszy gryczanej

Składniki

2 torebki kaszy gryczanej (2x100g)
250 g sera białego
20 g startego sera żółtego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
bułka tarta
pieprz
sól lub vegeta
olej do smażenia

Przygotowanie

Kaszę gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty dłużej niż podano na opakowaniu.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto. Do kaszy dodać pokruszony ser biały, ser żółty, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulę, jajko i taką ilość bułki tartej, aby dało się formować z masy kotlety. Całość przyprawić vegetą i pieprzem.

Można również dodać pieprz ziołowy, natkę pietruszki, koperek, zioła prowansalskie lub inne ulubione zioła.

Wszystko razem dobrze wyrobić ręką na jednolita masę. Formować kotlety na kształt mielonych, obtaczać w bułce i smażyć z obu stron na rumiano.

Kasza z takimi dodatkami może posłużyć nam jako farsz (oczywiście przed usmażeniem) do pierogów, albo naleśników, można z niej także przyrządzić pyszną zapiekankę.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: