Kurczak w winie Radzia

Składniki

Składniki:
w zależności od ilości osób filety z kurczaka, ja podam przepis na 4 osoby
4 średnie filety z kurczaka
białe wino (ile, to zależy od tego, jak będzie przebiegało duszenie)
8-10 pieczarek
ząbek czosnku
ostra papryka
pieprz
sól
ok. szklanki wody
1/2 – 1 dużego jogurtu naturalnego
odrobina oleju lub oliwy

Przygotowanie

Filety poobijać tłuczkiem, obsypać przyprawami. Na patelnie nalać olej lub oliwę, posiekać pieczarki i wrzucić do podsmażenia-podduszenia, dodać jogurt naturalny i posiekany czosnek i pilnować, żeby się nie spaliło🙂.
Następnie do dużego rondla wlać olej lub oliwę (trochę), rozgrzać i "ściąć" kurczaka- tzn, żeby z obu stron mięso zrobiło się białe. Następnie oblać kurczaka winem, przyprawic jeszcze trochę, dolać też wody trochę i przykryć pokrywką. Trzeba pilnować, żeby wino i woda się w rondlu nie skończyły, bo będziemy mieli spalone filety i rondel trudny do umycia🙂. Dusić około pół godziny, dolewając stopniowo wino i wodę (podana w składnikach szklanka to tlyko na początek, a później – ile będzie potrzebne).
Później kurczaka rozłożyć na talerze, obłożyć pieczarkami i podać (najlepiej z "puree").

Przepis ten jest przeze mnie wymyślony (na podstawie kilku innych przepisów odnośnie kurczaka) i wielokrotnie wypróbowany. Mięso kurczaka ma smak wina, a pieczarki z czosnkiem idealnie pasują smakowo, dodając temu trochę ciekawej nutki smakowej, więc polecam to danie na niedzielny obiadek albo jakąś wykwintną imprezę🙂.

Smacznego😉.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: