Kapusta czerwona – śląska

Składniki

Mała główka kapusty lub pół dużej
liść laurowy,
ziele angielskie 2-3 ziarnka
ok 10 dag boczku wędzonego
1 łyzeczka smalcu
2 mniejsze cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka octu
sok z połówki cytryny
pieprz ziołowy
pieprz czarny mielony
sól
ewentualnie szczypta cukru🙂

Przygotowanie

Kapustę szatkujemy, wstawiamy do garnka z zimną wodą + liściem laurowym i kilkoma ziarnkami ziela angielskiego i gotujemy kapustę do miękości.
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z łyżeczką smalcu.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Odcedzamy kapustę.
Dodajemy do niej sok z cytryny i ocet- mieszamy
Dodajemy cebulę + usmażony boczek+ 2 łyzki oleju+ przyprawy.
Całość podgrzewamy i mieszamy ok 5 min.
Gotowe- smacznego (kapuste taką można zamrozić)

(Genialnie sie komponuje z kluskami śląskimi i roladą)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: