Orzechowy pyszałek

Składniki

Ciasto kruche:
20 dag margaryny
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki cukru
4 żółtka

Piana:
4 białka
1/2 szklanki cukru pudru

Krem:
1/2 litra mleka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
sok z 1.5 cytryny

powidła śliwkowe, posiekane orzechy włoskie

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść; podzielić na 2 części. Dwie duże blaszki wysmarowane tłuszczem wylepić ciastem. Każdy placek posmarować powidłami śliwkowymi.
Ubić pianę z pozostałych białek z dodatkiem cukru pudru i szczypty soli.
Wyłożyć pianę na każdy placek. Posypać orzechami. Piec każdy placek ok. 20 min w temp.180 st. C.

Krem:
Ugotować budyń : zagotować 1 szklankę mleka, w pozostałej części mleka rozprowadzić żółtka, obie mąki oraz cukier waniliowy. Wlać mieszaninę do gotującego się mleka. Chwilę gotować mieszając, do zgęstnienia kremu.
Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń.

Upieczone i przestudzone placki przełożyć kremem, pamiętając, aby na wierzchu ciasta znajdowały się orzechy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: