Makaron zapiekany w sosie serowo-śmietanowym z patisonami

Składniki

1/2 opakowania makaronu świderki

2 pętka kiełbasy

2-3 papryki dowolne

10 małych patisonów

20 dag sera żółtego

Sos serowy:

2 serki topione kremowe

1 mały kubek śmietany 12%

3 łyżki mleka

1/4 szklanki wody

vegeta

posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.

Kiełbasę pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć chwilkę, dodać pokrojone patisony i paprykę, chwilkę smażyć, potem przykryć i dusić do miękkości.

Przygotować sos:

Do miseczki wlać mleko, dodać pokrojone serki i stawić do mikrofali na 2 minuty, wyciągnąć, wymieszać i dodać śmietanę, wymieszać jeszcze raz, dodać wodę, vegetę (około 1,5 łyżeczki) i natkę, jeszcze raz wymieszać.

Gotowym sosem zalać warzywa na patelni, dokładnie wymieszać, spróbować i ewentualnie dosolić.

Do warzyw z sosem dodać makaron, wymieszać.

Makaron z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200oC na około 10-15 minut, do roztopienia sera.

SMACZNEGO!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: