Jabłecznik na zimno 2

Składniki

250 g masła
1 szkl. cukru
3 żółtka
1 kg jabłek "reneta" lub inne kwaśne
herbatniki ew. biszkopty
galaretka
ew. owoce świeże, z kompotu lub z puszki

Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka i starte jabłka. Wymieszać.
Herbatniki ułożyć na blaszce lub w foremce. Wyłożyć na nie masę jabłeczną. Zalać galaretką. Można też ułożyć owoce przed zalaniem galaretką, np. ananasy.
Wstawić do lodówki na 2-3 dodz. aby masa stężała.

Zazwyczaj robię to ciasto w blaszce 20×30 cm i wtedy biorę podwójną ilość składników.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: