Pierogi litewskie

Składniki

20-25 dag twarogu
20 dag wędzonej szynki albo chudego boczku
cebula
2 jajka
sól, pieprz
może być pół łyżeczki mielonego kminku

Przygotowanie

Pokrojony boczek podsmażyć na patelni, tak samo uczynić z cebulką. Ser utrzeć z żółtkami, solą i pieprzem, wymieszać z boczkiem albo szynką, cebulą i ubitą na sztywno pianą z białek.
Zrobić ciasto na pierogi z mąki, jajka i wcześniej ugotowanych i zmielonych ziemniaków. Można oczywiście bez ziemniaków. Ciasto wychodzi miękkie, jeśli mąkę sparzy się gorąca wodą.
Wypełnione farszem pierożki ugotować w osolonej wodzie i podawać z rozpuszczonym masłem. Doskonałe są posypane rozdrobnionym serem feta. A najlepiej smakują następnego dnia odgrzane w piekarniku w żaroodpornym naczyniu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: