Serowo – makowe z kulkami orzechowymi

Składniki

Ciasto:

25 dag mąki
10 dag margaryny
7 dag cukru pudru
1 żółtko
3 łyżki śmietany
1 łyżka proszku do pieczenia

Mak:

30 dag maku sparzonego i 3 krotnie zmielonego
10 dag masła
20 dag cukru pudru
3 jaja
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka proszku do pieczenia

Ser:

75 dag sera 3 krotnie mielonego
20 dag cukru pudru
14 dag masła
1 łyżka proszku do pieczenia
4 jaja
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kulki orzechowe:

1 szklanka gęstej śmietany
30 dag mielonych orzechów
3 łyżki cukru pudru
bakalie

Dodatkowo powidło śliwkowe

Przygotowanie

Dużą blachę (27 /40 ) wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrobić ciasto, wyłożyć na blachę, posmarować powidłem.

Mak:

Żółtka ucierać z masłem i cukrem pudrem, dodawać mak i resztę składników.
Z białek ubić pianę, dodać do maku mieszając łyżką nie mikserem.

Ser:

Ser utrzeć z masłem, cukrem i żółtkami.
Dodać proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.
Z białek ubić pianę, połączyć z masą serową mieszając łyżką.

Kulki:

Składniki wymieszać, uformować kulki wielkości orzecha.

Wykonanie:

Na ciasto wlać masę makową.
Następnie układać kulki obok siebie na całej powierzchni.
Na wierzch wyłożyć masę serową.

Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec ok. 1,45 godz. w temperaturze 160

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: