Risotto z grzybami i czarnymi oliwkami

Składniki

jedna podwójna pierś z kurczaka (ok. 400-500g),
200 g ryżu do risotto (lub zwykłego),
1 cebula,
pół czerwonej i pół żółtej papryki,
10 średnich pieczarek,
10 obgotowanych leśnych grzybów,
200 g mrożonych brokułów,
200 g mrożonej fasolki szparagowej,
100 g mrożonego kalafiora,
100 g mrożonych talarków marchewkowych,
puszka kukurydzy (400g),
1 l bulionu z kury,
10 czarnych oliwek,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
oliwa z oliwek do smażenia,
cukier (1 łyżeczka),
sok z cytryny (2 łyżeczki),
sól,
pieprz,
łyżeczka chilli w proszku,
łyżeczka tymianku (świeżego lub sproszkowanego)

Przygotowanie

Cała gama smaków w tym jednym włoskim daniu…

Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojoną w kostkę pierś, pokrojone w plastry pieczarki i posiekane w kostkę grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach dodać pokrojoną paprykę, oliwki przekrojone na pół. Do wrzącej wody, z dodatkiem soli, pieprzu, cukru i soku z cytryny, wrzucić mrożone warzywa i gotować je przez 10 minut. W woku zeszklić ryż (smażyć na oliwie z oliwek ok. 6 minut ciągle mieszając). Dodać koncentrat, wymieszać. Wlać bulion. Czekając aż ryż wchłonie bulion, mieszać od czasu do czasu. Gdy ryż wchłonie bulion, połączyć z chilli, tymiankiem oraz wcześniej przygotowanymi składnikami (razem z kukurydzą).

Smacznego!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: