Piernik z kawą

Składniki

CIASTO:
2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 3 jajka, 12,5 dag miodu, 1 szklanka mocnej kawy, 12,5 dag margaryny, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, orzechy,rodzynki

POLEWA:
1,2 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki wody, 1 łyżeczka soku z cytryny,1 łyżka kakao,1łyżeczka masła

Przygotowanie

CIASTO:
Tłuszcz utrzeć w misce,dodając po trochu cukier i po 1żółtku. Miód rozpuścić w gorącej kawie świerzo zaparzonej, ostudzić i wlać utarte z margaryną i cukrem żółtka,wsypać mąkę zmieszaną z sodą, a na końcu dodać pianę.Lekko wymieszać dodać orzechy i rodzynki.Wyłożyć do wąskiej blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Piec w nagrzanym piekarniku w średniej temperaturze przez około 60 minut.
POLEWA:
Ugotować syrop zestawić z ognia,ucierać dodając sok z cytryny,a gdy zacznie gęstnieć-kakao i masło.Rozetrzeć na gładką polewę i posmarować piernik.

SMACZNEGO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: