Jajka Macieja a la hilton

Składniki

1. Jajka kurze
2. Sos tatarski
3. Kostki przyprawowe knorra
– papryka słodka
– pietruszka zielona
4. Kawior sztuczny czerwony i czarny

Przygotowanie

1. Tajemnica sukcesu.

Potrzebujemy kawior czarny i czerwony. Aby obniżyć koszty proponuję dostępny już w sprzedaży ukraiński kawior sztuczny ( nie znaczy plastikowy, po prostu zamiast oryginalnych jajeczek, wyrabiany jest sztucznie, jednak z naturalnej masy łososiowej). Nieznacznie ustępuje walorami smakowymi, ale w tym wypadku to nic nie szkodzi, gdyż spełnia on w przepisie rolę przede wszystkim estetyczną.

2. Przygotowanie.

Ugotowane na twardo jaja kroimy na połówki i zupełnie wystudzone kładziemy najlepiej na specjalną podstawkę do jajek.

Posypujemy czerwoną papryką słodką (najlepsza jest kostka knorra).

Następnie robimy „obrączki” wyciskając w odpowiedni sposób sos tatarski (dowolnym przyrządem, ważne jest aby sos tatarski był kupiony lub przygotowany w taki sposób, aby nie posiadał większych elementów, czyli składniki drobno posiekane).

W środek obrączek nakładamy na przemian odrobinę kawioru czerwonego i czarnego (proponuję to robić dwiema maleńkimi łyżeczkami). Na koniec posypujemy całość niewielką ilością zielonej pietruszki (tu znowu wykorzystuję kostkę knorra ze względu na śliczną zieleń). Voilà !!!

3. Walory.

Wystawna przystawka przy zachowaniu niskich kosztów i niewielkiego nakłądu pracy. Gościom szczęki opadają z wrażenia – więc warto.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: