Karkówka w musztardzie – prosta i pyszna

Składniki

cała karkówka, najlepiej chuda i z małą ilością “żyłek”
vegeta (najlepiej vegeta natur)
mały słoiczek musztardy sarepskiej
pieprz, czosnek

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 220 stopni. Karkówkę natrzeć z jednej strony roztartym czosnkiem, rozsmarować pół słoiczka musztardy, obsypać pieprzem i włożyć (wysmarowaną częścią do dołu) do naczynia żaroodpornego. Z drugą stroną postąpić tak samo. Włożyć karkówkę (bez przykrycia) do nagrzanego piekarnika, piec pół godziny. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, przykryć, piec jeszcze godzinę. Uwaga: naczynia nie trzeba smarować żadnym tłuszczem, karkówka szybko puszcza “soki” i pięknie się piecze. Wychodzi aromatyczna i soczysta, u mnie w domu co roku na świątecznym stole

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: