Śledzie w oleju z przyprawami

Składniki

8 płatów śledzi małosolnych lub matiasów;
3 spore cebule;
2 duże ząbki czosnku;

Przyprawy:

4- 6 liści laurowych;
24 ziarenka pieprzu;
16 ziarenek ziela angielskiego;
1 łyżeczka ( czubata) bazylii;
1 łyżeczka papryki słodkiej;
1/4 łyżeczki papryki ostrej;
1/2 łyżeczki gorczycy ( może być trochę więcej);
1/2 łyżeczki imbiru;
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;

Olej lub oliwa do zalania śledzi;

Przygotowanie

Śledzie wymoczyć przez ok. 40 min. w zimnej wodzie.Cebulę pokroić w półplasterki i przelać wrzątkiem.Czosnek pokroić niezbyt drobno.Wymieszać w miseczce przyprawy.Pokroić śledzie w dzwonka i obtoczyć w przyprawach.Śledzie układać w słoiku: cebula- czosnek- liść laurowy- śledzie……cebula- czosnek- liść- śledzie….. na wierzchu cebula.
Zalać wszystko olejem, uważając, żeby nie było bąbli powietrza.
Odstawić na 4 do 5 dni w chłodne miejsce.

Przepis jest opracowany przeze mnie, to też proszę o wszelkie sugestie.

Życzę smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: