Przepyszny Klops z jabłkami

Składniki


pol kg miesa mielonego wieprzowegobulka tarta
dwa jabłka najlepiej kwaskowatepol cebulijedno jajkopol kubeczka smietany (rzadkiej)maly przecier pomidorowy (ten w puszeczce?)
przyprawy (kucharek, pieprz, sol)
szczypta cukru

Przygotowanie


Mieso wkladamy do miski i wcieramy do niego obrane jablka (na tarce do jarzyn). Cebule kroimy w drobna kosteczke rumienimu na oleju i dodajemy do miesa. Wbijamy do tego jajko, dodajemy smietane, przyprawiamy i mieszamy. Nastepnie dodajemy tyle bulki tartej zeby calosc nabrala konsystencji podobnej do zwyklych mielonych, i mieszamy. Blaszke (lub naczynie zaroodporne) smarujemy olejem i formujemy na niej podluzny klops.
Na wierzchu klopsa rozsmarowujemy jedna czubata lyzeczke przecieru. Reszte przecieru mieszmy z pol lita wody i odrobina kucharka i wylewamy na klops, nastepnie posypujemy go z wierzchu szczypta cukry zeby sie latnie zarumienil.
Przed podaniem kroimy. Pyszny rowniez na zimno jako dodatek do chleba, ale Najlepiej smakuje z kuskusem lub ryzem!


Aha no i pieczemy 40- 50 min w 180 stopniach! 😉

Leave a comment